MCDONALD'S OP DE VINGERS GETIKT VOOR FRANSE FRIETJES-ADVERTENTIE

McDonald's misleidt klanten door te stellen dat hun Franse frietjes alleen maar aardappels en zout bevatten. De fastfoodreus had een paginagrote advertentie geplaatst in de Volkskrant van 12 maart, waarin ze dit zeggen. Daarop diende voedselwaakhond Foodwatch een klacht in bij de Reclame Code Commissie.

In de advertentie stond: De Franse Frietjes van McDonald's worden gemaakt van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd... behalve een snufje zout. 

Maar dat is niet waar. Er blijken namelijk ook dinatriumdifosfaat (stabilisator), dextrose en diverse plantaardige oliën in te zitten. Zo staat te lezen op de ingrediëntenlijst van de Franse frietjes, nota bene op de website van McDonald's zelf.

Foodwatch diende hierop een klacht in bij de Reclame Code Commissie en werd in het gelijk gesteld. "Uiteraard is een portie frietjes op z'n tijd prima, maar consumenten worden misleid omdat de frietjes in de reclame veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn", staat te lezen op de website van Foodwatch.

McDonald's beriep zich op het feit dat het niet verplicht is om in een advertentie alle ingrediënten op te noemen. Maar de Reclame Code Commissie oordeelde in het voordeel van Foodwatch en stelde dat de uiting niet in overeenstemming is met de eis dat voedselinformatie niet misleidend mag zijn ten aanzien van de samenstelling. 

Kindermarketing

Het is niet de eerste keer dat McDonald's wordt teruggefloten. Zo werd het bedrijf in 2022 ook al aangesproken door de Reclame Code Commissie op kindermarketing, met name door het gebruik van populaire kinderfiguren als SpongeBob, Batman en Wonder Woman. Daarmee zou de fastfoodketen de reclamecode hebben overtreden.

De bezwaartermijn is inmiddels verstreken, waardoor de uitspraak definitief is. Foodwatch is er blij mee, maar eist nog wel een rectificatie van McDonald's. Het oordeel van de Reclame Code Commissie is niet bindend, en de instantie mag zelf geen boetes of straffen uitdelen. 

2024-06-19T06:23:21Z dg43tfdfdgfd