5 TIPS VOOR JE TUIN NA DIT KLETSNATTE VOORJAAR

De aanhoudende regenval dit voorjaar heeft onze tuinen flink uitgedaagd. Met een explosie van groei, onkruid, en de dreiging van ziektes zoals schimmels, kan het voelen alsof je tuin een beetje een jungle is geworden. Hier zijn vijf essentiële tips om je tuin weer op orde te krijgen na dit uitzonderlijk natte seizoen.

1. Inspecteer en red gevoelige planten

Begin met het redden van planten die gevoelig zijn voor vocht en die niet goed gedijen in deze natte omstandigheden. Planten zoals lavendel, rozemarijn en vetplanten kunnen last hebben van wortelrot door de zware, vochtige grond. Overweeg deze planten te verplaatsen naar potten met goed drainerende grond of vervang ze indien nodig.

2. Pas op met gazononderhoud

Je gazon heeft waarschijnlijk extra aandacht nodig. Door de overvloed aan regen is het gras waarschijnlijk weelderig en groen, maar ook meer vatbaar voor mos en schimmels zoals rooddraad. Maai regelmatig, maar niet te kort, en zorg ervoor dat je maaisel niet op het gazon blijft liggen om verrotting te voorkomen. Gebruik indien nodig een anti-mosbehandeling en overweeg een zomerbemesting als je gazon dit echt nodig heeft.

3. Extra snoeibeurt voor hagen

De hagen kunnen wild en overwoekerd zijn door het snelle groeitempo. Een extra snoeibeurt kan nodig zijn, maar wees voorzichtig als je nog broedende vogels in de hagen aantreft. Probeer de snoei zo te timen dat het geen impact heeft op het broedseizoen, en wees voorbereid op mogelijk nog een snoeibeurt later in de zomer.

4. Controleer op onkruid en voorkom verdere groei

Onkruid is bijna niet te stoppen na zoveel regen. Wees proactief in het wieden en overweeg mulch of bodembedekkers te gebruiken om de groei van onkruid te onderdrukken. Dit kan ook helpen om de bodem vochtig te houden en het uiterlijk van je tuin te verbeteren.

5. Bescherm je planten tegen ziekten

Tot slot, wees alert op tekenen van ziekten zoals meeldauw, die kunnen floreren in natte omstandigheden. Gebruik preventief lavameel op gevoelige planten zoals flox en oude rozen om ze te versterken tegen schimmelinfecties. Herhaal de behandeling na elke regenbui om de bescherming te behouden.

Met deze tips kun je hopelijk je tuin herstellen en voorbereiden op de rest van het groeiseizoen. Het is werk aan de winkel, maar met de juiste aanpak zal je tuin weer floreren, ondanks de natte start van het jaar.

2024-06-09T14:17:54Z dg43tfdfdgfd