AHA! ZO LANG BLIJFT EEN GEOPENDE FLES WIJN GOED

Wij kunnen intens genieten van een wijntje, maar om nou een hele fles in één keer op te drinken is soms iets teveel van het goede. Daarom bewaren we een geopende fles vaak nog even in de koelkast. Maar hoelang kun je eigenlijk nog genieten van wijn uit een fles die open is geweest? De Amerikaanse wijnkenner Collin Lilly maakte een tijd geleden al een eind aan die twijfels.

Lucht

Heb je een heerlijk glaasje wijn gehad bij het avondeten en wil je de wijn nog bewaren? Dan is het goed om te weten dat je niet al te lang moet wachten met het opdrinken van de rest. Het beste kun je de fles dezelfde dag nog opdrinken, vertelde Lilly een paar jaar geleden aan PopSugar. Als de fles wordt opengetrokken, komt er direct lucht bij.

Als er te veel lucht in de fles zit, verdwijnen de fenolen. Dat zijn stoffen die de smaak van de wijn bepalen. Zijn die er niet meer, dan evolueert de smaak van de wijn op een negatieve manier.

Aroma’s

Het verouderingsproces van de drank versnelt en de smaak zal daardoor afzwakken. Dit betekent niet dat je na een paar dagen niet meer uit de fles kunt drinken, maar tot zes uur na het openen van de fles zijn de aroma’s in de wijn op hun best.

De snelheid van de oxidatie hangt af van het type en de leeftijd van de wijn, aldus de wijnkenner. Maar om teleurstellingen te voorkomen en kun je de fles het best dezelfde dag leegdrinken.

Bron: Beau Monde, Grazia | Beeld: Adobe stock

Het bericht Aha! Zo lang blijft een geopende fles wijn goed verscheen eerst op Happy in Shape.

2023-05-30T10:45:26Z dg43tfdfdgfd