DOUCHEN ZONDER TORENHOGE ENERGIEREKENING: ZO DOE JE HET

Veel mensen vinden lekker lang douchen hét ontspanningsmomentje van de dag. Heb je een uitgebreide routine voor je lichaam en haar? Terwijl de douchekraan aan staat, loopt je energierekening langzaam maar zeker op. Wil je efficiënter leren douchen, of handige tips vinden om zo min mogelijk water te verbruiken? In dit artikel helpen we je op weg.

Koop een nieuwe douchekop

Breng je veel tijd door in de douchecabine? Grote kans dat je niet helemaal bewust bent hoeveel warm water je gebruikt. In een minuut verbruik je namelijk rond de 10 liter water, en bij een regendouche kan dit zelfs oplopen totde 20 liter.

Een duurzame douchekop kan de oplossing zijn voor waterverspilling. Een spaardouchekop vermindert het waterverbruik van 10 of 20 liter per minuut naar 4 tot 7 liter per minuut, afhankelijk van het model en merk.

Minder vaak douchen

Als kort douchen voor jou echt een no-go is, kun je ook op andere manieren besparen op je water- en energiekosten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder vaak onder de douche te stappen. Een dagelijkse doucheroutine is in de meeste gevallen namelijk helemaal niet nodig. Bij veel mensen kan regelmatig warm douchen zelfs zorgen voor een uitgedroogde huid en broos haar. Tussendoor kun je je natuurlijk wel wassen met een washandje, zodat je je elke dag lekker fris voelt.

Koude douche

Is het warm buiten of sport je regelmatig, en wil je niet bezweet blijven rondlopen? Dan kun je natuurlijk altijd even onder de koude douche springen. Het is een stuk minder verleidelijk om lang onder een koude douche te blijven staan en doordat je het water niet hoeft te verwarmen, bespaar je op gas- en/of elektriciteitskosten.

Kies voor een recycledouche

Een recycledouche, of circulatiedouche, pompt het warme water weer terug om het te hergebruiken. Ideaal voor huishoudens waar graag vaak en lang gedoucht wordt! En geen zorgen: het hergebruikte water wordt gefilterd en gedesinfecteerd met UV-licht voordat het weer opnieuw door de douchekop komt.

Voor het installeren van een recycledouche is wel een kleine verbouwing nodig. Een goede recycledouche kan echter tot wel een kwart van je waterverbruik en een derde van je energieverbruik afschaven. Een waardevolle investering als je gek bent op een warme douche!

Spitter, spetter, spater

Doe je niets liever dan na een lange dag onder de warme douche stappen? Of is het juist een onmisbaar onderdeel van je ochtendritueel?. Helaas heeft regelmatig warm douchen geen positieve invloed op je financiën. Gelukkig kun je met de bovenstaande tips iets aan de kosten aan doen!

2024-07-10T12:09:02Z dg43tfdfdgfd