GESCHIKTE KLUSJES VOOR JOUW PEUTER!

Je bent niet de enige die zich afvraagt wanneer je eindelijk je peuter kan inschakelen om te helpen met een paar huishoudelijke taken. Het is fijn voor jezelf, maar het geeft je peuter ook een basis aan vaardigheden voor de toekomst. Het kunnen zinvolle momenten zijn en daarnaast vindt een peuter het leuk om te doen. Dit zijn een aantal geschikte klusjes voor jouw peuter.

Geschikte klusjes:

  • Huisdieren eten geven: vaak vinden kinderen dieren leuk dus is dit het optimale klusje. Aan het begin kun jij het voer in de schep doen en je peuter het in de bak laten gieten. Naarmate ze ouder worden en hun coördinatie verbeteren, kunnen ze het zelf gaan doen.
  • Speelgoed opruimen: begin door het voor te doen en daarna zelf het speelgoed door je peuter erin laten gooien.
  • Was in de wasmand gooien: leer je kindje na het uitkleden ’s avonds om de vieze kleding van de dag in de wasmand te gooien.
  • Vieze was samen sorteren: dit is misschien nog niet van toepassing. Je peuter gaat nog niet de was zelfstandig doen op deze leeftijd, maar alle kleine klusjes helpen mee met de ontwikkeling van de peuter.
  • Plantjes water geven: je kan hier bijvoorbeeld buiten mee beginnen en dan langzaam naar binnen verhuizen. Kies wel een gieter waar het water niet zo snel gaat om te voorkomen de plantjes verdrinken.
  • Boodschappen opruimen: het is een goede oefening op meerdere vlakken. Je peuter leert waar al het eten staat en hoort, het is een praat oefening en het is natuurlijk handig.
  • Afstoffen: met een doekje je peuter alle plinten langs laten gaan of de salontafel, het maakt niet uit.
  • Borden afruimen: geef je kindje bijvoorbeeld eten in plastic servies en een beker zodat je peuter leert om na het eten zijn eigen bord af te ruimen.

Stimuleren om klusjes te doen

Je kan dit stimuleren op een goede manier door bijvoorbeeld van de driestappen-strategie gebruik te maken. Herhaal de taak drie keer naar je peuter toe voordat je samen aan het klusje gaat beginnen. Zo raakt het kind eraan gewend.

Vaardigheden

Door deze klusjes te doen met je peuter werk je aan de praktische vaardigheden, fijne motoriek, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het kan ook een boost zijn voor de eigenwaarde van je peuter, je peuter is dan trots op zichzelf.

Doe jij klusjes samen met je kindje?

Lees ook:

5 dingen die niemand je vertelt over het opvoeden van peuters

Waarom zet je kind zo graag zijn speelgoed op een rijtje?

Beeld: pexels

Bron: whattoexpect

2024-06-20T07:08:15Z dg43tfdfdgfd