WELKE GROENTE BEWAAR JIJ IN DE KOELKAST EN WELKE NIET?

Het leven is de laatste tijd duur geworden, dat ondervinden we maar al te best wanneer we onze wekelijkse boodschappen gaan doen. We hebben niet altijd de mogelijkheid of de tijd om elke dag voedingswaren zoals groente en fruit te gaan kopen. Zeker wanneer we voor een week of enkele dagen groente kopen is het natuurlijk belangrijk dat we weten hoe we die groente zo lang mogelijk vers kunnen houden en ook waar. We willen trouwens dat de kwaliteit zoveel mogelijk wordt behouden. Niet alle groente moeten in de koelkast bewaard worden, maar bij sommige is het wel noodzakelijk.

Welke groente bewaar je best in de koelkast en welke niet?

-In de koelkast

De groentela in je koelkast is de ideale plaats om verse groente te bewaren. Deze groente bewaar je er het best in: sla, andijvie, koolsoorten als bloemkool, broccoli en spruiten, ook prei, bleekselder.

Sla en andijvie wikkel je best in vochtig papier. In prei en bleekselder kan je gaatjes prikken zodat ze langer vers blijven. Champignons bewaar je niet in plastic zakje of bakje, maar in een papieren zak, anders worden ze te snel slecht.

Alle voorgesneden groente bewaar je ook best in de koelkast, om het even welke soort. Bewaar ze dan best in hun originele verpakking.

-Buiten de koelkast

Niet alle groente houden van de kou in de koelkast en bewaren beter buiten de koelkast. Leg ze dan wel op een donkere en koele plaats zoals de kelder of schuur. Zo zijn ze tot 2 weken houdbaar. Folie, zoals bij komkommer, voorkomt dat deze uitdroogt en verwijder je best niet. Groente als paprika en aubergine leg je niet op een schaal bij fruit of tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ook aardappelen en uien bewaar je best niet naast elkaar.

En wat met tomaten?

Tomaten zijn warmteliefhebbers. Ze komen uit een kas of uit warme landen waar het lekker warm is. De tomaat zou daarom snel zijn smaak verliezen in een koelkast. Bewaar rijpe tomaten daarom buiten de koelkast op een droge plaats. Enkel wanneer ze al overrijp zijn, zet je ze in de koelkast.

(FVDV for Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-07-10T11:14:05Z dg43tfdfdgfd