TROUW AAN DE DRESSCODE: HOE GA JE GEKLEED ALS BRUILOFTSGAST?

Het weer laat het nog afweten, maar we kunnen er toch niet omheen: wedding season staat voor de deur. Als er bij jou al uitnodigingen op de mat zijn gevallen, was er waarschijnlijk één vraag die als eerste door je heen schoot: wat trek ik aan? In de jungle aan opties helpen wij je op weg om de beste outfit te kiezen.

Outfitstress

Ook al ben jij niet degene die het ja-woord geeft, dat betekent niet dat er geen outfitstress bestaat. Wat mag je dragen op een bruiloft en welke dingen zijn uit den boze? Is een thema bindend, of steekt het niet zo nauw? En wat als het bruidspaar geen dresscode heeft opgegeven? Al die vragen maken het vinden van de perfecte outfit een behoorlijke uitdaging. Met deze tips vind je de perfecte outfit en kom je vol zelfvertrouwen als bruiloftsgast voor de dag.

Dresscode

Met een beetje mazzel staat er een dresscode op de uitnodiging. Soms laat zo'n dresscode aardig wat ruimte over voor eigen interpretatie, maar het kan een fijn zetje in de goede richting zijn. Misschien luidt de dresscode cocktail chique. In dat geval kan je op zoek gaan naar een kleurrijk informeel, maar chic jurkje tot boven de knie. Het kan ook zijn dat het bruidspaar de gewenste kleuren opgeeft, zoals pasteltinten.

Ga altijd voor een outfit die ook past bij jou als persoon. Natuurlijk is het niet de bedoeling om de dresscode te negeren als het thema niet helemaal bij je past, maar je kunt er wel je eigen invulling aan geven. Comfort is belangrijk, in de breedste zin van het woord. Je wilt dat je kleding lekker zit én dat je je er prettig in voelt.

Locatie

Het wordt pas lastig wanneer het bruidspaar geen dresscode heeft doorgegeven. Mocht dit het geval zijn, bevat de uitnodiging misschien andere details die je een handje kunnen helpen. Check eens welke locatie het bruidspaar heeft geboekt, bijvoorbeeld. Een kerk zal om een meer conservatieve outfit vragen dan een landelijke locatie. Bij een mooie boerderij is de kans groot dat de bruiloft op gras plaatsvindt, en dan zul je niet blij worden van hoge hakken. Kijk dus of je meer informatie uit de locatie kunt halen, zodat je daar je outfit op kunt aanpassen.

Ook niet geheel onbelangrijk: de weersvoorspellingen. Ondanks dat we in Nederland nooit ergens écht van op aan kunnen wat betreft het weer, is het verstandig dit in overweging te nemen. Is het al weken fris, kun je je het beste voorbereiden door een mooie blazer mee te nemen, zodat je het niet koud krijgt.

Ongeschreven regels

Natuurlijk zijn er ook ongeschreven regels waar je als gast rekening mee dient te houden. Eén van de bekendste is dat je als bruiloftsgast geen witte jurk mag dragen. Het is ook beter zwart te vermijden, net zoals té extravagante outfits. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als gast meer aandacht trekt dan het bruidspaar.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer naar een speciaalzaak voor een geschikte outfit. Winkels zoals Zara, H&M en Mango hebben iedere zomer weer collecties die inspelen op wedding season. Zo is het een stuk eenvoudiger om leuk voor de dag te komen tijdens de bruiloft. Struin lekker alle webshops af en houd de regeltjes in je hoofd, dan komt het helemaal goed.

2024-06-10T14:00:46Z dg43tfdfdgfd