ZO REINIG JE JE GOUDEN EN ZILVEREN SIERADEN ZONDER ZE TE BESCHADIGEN

Wanneer je je sieraden de hele dag draagt, kunnen ze sneller vies worden. En dan verdienen ze natuurlijk een schrobbeurt, al wil je ze dan natuurlijk niet beschadigen. Wij delen daarom vandaag hoe je je gouden en zilveren jewelry kunt schoonmaken zonder ze te beschadigen.

Methode 1: gebruik kokend water voor harde metalen

Goud en zilver zijn beide harde materialen en kun je daarom reinigen met kokend water, ook nog eens een goedkope en makkelijke manier. Plaats hiervoor de sieraden die je wilt schoonmaken in een kom met een platte bodem en giet hier kokend water overheen tot ze onderstaan. Laat de sieraden weken tot het water is afgekoeld tot kamertemperatuur. De hitte stoomt vuil en olie los. Gebruik daarna een schone doek of zachte borstel om de sieraden schoon te vegen. Boen niet te hard, want hiermee kun je de sieraden beschadigen.

Wat niet te doen: gebruik dit alleen voor sieraden die volledig zilver of goud zijn. Het is niet te gebruiken voor plated sieraden of sieraden die zijn voorzien van een steentje of diamant.

Methode 2: gebruik tandpasta voor milde vlekken

Tandpasta bevat een mild schuurmiddel en kun je daarom gebruiken om gouden en zilveren sieraden te reinigen. Breng hiervoor tandpasta aan op het sieraad met een zachte tandenborstel. Scrub zachtjes met de tandenborstel of zachte doek. Spoel af met warm water en polijst tot het glanst.

Wat niet te doen: deze methode te vaak toepassen. Het schurende element van de tandpasta kan de glans van je sieraden verminderen.

Methode 3: Week zilver in een azijnoplossing

Azijn is een handig middeltje om je huis mee schoon te maken, maar dus ook voor je sieraden. Zeker voor zilveren sieraden is het geschikt. Plaats voor deze methode je zilveren sieraden in een schone kom en schenk er witte azijn overheen tot ze onderstaan. Laat de sieraden 15 minuten weken en haal ze daarna uit de kom. Wrijf met een zachte borstel over de sieraden om overgebleven vuil weg te vegen. Spoel af met water en droog met een schone doek.

Wat niet te doen: azijn kun je niet gebruiken voor sieraden die plated zijn of zachte steentjes bevatten. Het zure element van azijn kan je sieraden dan beschadigen.

Bron: Woman and Home | Beeld: NL Beeld

Het bericht Zo reinig je je gouden en zilveren sieraden zonder ze te beschadigen verscheen eerst op Marie Claire.

2023-05-31T11:10:56Z dg43tfdfdgfd