HIER ZIJN DE BESTE MANIEREN OM OP DE TEKENING VAN UW KIND TE REAGEREN

Als je kind je zijn tekening overhandigt, let je er niet altijd op en neem je niet echt de moeite om ernaar te kijken. Je scant het snel en je ziet alleen maar abstracte vormen. Maar je kind verwacht meer dan een ‘dat is goed’ of een knikje. Het is niet de bedoeling om extatisch te worden voor zijn tekening alsof het grote kunst is, of om een "wauw" te simuleren, maar om simpelweg stil te staan bij de details van dit werk, niet zo openhartig als het lijkt.

Stel vragen over de tekening van uw kind

Je kind komt glimlachend aan met een gekleurd laken, aarzelende lijnen of willekeurige vormen en presenteert vol trots zijn tekening aan jou. Geconfronteerd met dit werk, bevolkt met krabbels, figuren zonder ogen, extra grote huizen en onsamenhangende madeliefjes, weet je niet echt hoe je moet reageren. Moet u extatisch zijn alsof uw kind een kleine Picasso is? Moet je hem complimenteren met zijn kunst? Wat zeker is, is dat we onze creatie niet mogen negeren, noch moeten zeggen ‘het is goed’ zonder zelfs maar op te kijken. Of deze tekening nu is gemaakt als onderdeel van een schoolopdracht of puur voor de vrije tijd, jouw reactie doet er meer toe dan je denkt. Via een opbeurende video laat een vader zien hoe hij moet reageren, zodat uw kind zich ‘vereerd’ en ‘bevredigd’ voelt. Stop met waar je mee bezig bent en richt al je aandacht op deze tekening. Als een kind een tekening laat zien, wil het meer dan alleen ‘Dat is mooi’ . Ze verwachten dat je geïnteresseerd bent in hun wereld, in wat ze hebben gecreëerd. In plaats van te proberen te raden wat ze hebben getekend, kun je ze vragen: ‘Kun je me je tekening vertellen?’ , “Wat had je in gedachten toen je deze kleuren koos?” , “Waarom heb je ervoor gekozen dit dier of dit personage te tekenen?” . Zo leer je de kern van je tekening ontcijferen en verder kijken dan de schijn. Deze vragen zijn verre van opdringerig of destabiliserend. Ze laten zien dat u de creatieve reis van uw kind waardeert, en niet alleen het eindresultaat. Het is ook een geweldige manier om misverstanden te voorkomen (want nee, deze zwarte lijn is geen boom maar een draak!).

Oordeel niet, deel gewoon je gevoelens

Geconfronteerd met de tekening van uw kind, komt u in de verleiding om ‘overdreven te reageren’ en de meest welsprekende bijvoeglijke naamwoorden uit de Franse woordenschat eruit te halen. Maar van overdrijven is geen sprake. Je loopt het risico je geloofwaardigheid te verliezen, of erger nog, een pretentieus kind te creëren. Er is ook geen sprake van dat je als kunstcriticus improviseert en oppervlakkige opmerkingen maakt als 'Het is mooi, maar de verhoudingen kloppen niet helemaal'. Druk uw gevoelens in plaats daarvan op een positieve manier uit:
  • “Ik hou van de kleuren die je hebt gekozen, ze zijn zo blij!”
  • “Ik vind je tekening heel interessant, het doet me denken aan een mooi verhaal.”
  • “Kijk eens hoe origineel deze feature is, het valt me echt op.”
  • “De vormen zijn echt origineel, ik had er niet aan gedacht om zo’n huis te ontwerpen.”
Aan het einde van de video vraagt deze vader, ambassadeur van positief onderwijs , "ben je trots op je tekening?" . Een essentiële vraag om de gevoelens van uw kind te onderzoeken en zijn zelfwaardering te vergroten. Hij vertrekt in ieder geval niet met lege handen.

Het inlijsten van de tekening van uw kind, een kostbaar gebaar

Als uw kind u zijn tekening (die uit het hart komt) geeft, heeft u misschien de neiging deze een beetje haastig onder een stapel documenten te schuiven of in een la te stoppen. Maar in plaats van ze als kladpapier te gebruiken of ze stof te laten vergaren, kun je ze beter prominent aan de muur hangen. Door de tekening van je kind in te lijsten, aan de muur te bevestigen of zelfs op de koelkast te hijsen, krijg je een duidelijke boodschap: "Wat jij doet heeft waarde, en ik ben er trots op" . Het inlijsten van zijn tekening is niet alleen een esthetisch gebaar, het is ook een manier om hem te leren dat zijn werk het verdient om gezien en gevierd te worden. Je kunt ze ook in een album vermelden met de datum op de achterkant om zijn voortgang te volgen en hem aan zijn voortgang te herinneren. Als uw kind u zijn tekening laat zien, kijk er dan lang naar. Ook al lijkt het van buitenaf niet veel en lijkt het je nogal 'conceptueel', het bevat veel verborgen boodschappen. Deze tekening kan ook een ongemak illustreren dat het kind niet kan verwoorden.

2024-12-14T11:26:27Z