OPMERKELIJK: EVENEPOEL & CO ATEN HAMBURGERS EN TAART OP RUSTDAG, NUTRITIONIST LEGT UIT WAAROM

"Als voorgerecht serveren we humus met rode biet en geraspte wortelsalade. Als hoofdgerecht hebben we voor u een runderburger op een broodje met aardappelwedges uit de oven. En het dessert is tiramisu met speculaas."

Jawel, u lees het goed! Zondagavond kregen Remco Evenepoel & co na negen dagen zwoegen eindelijk een welverdiende driegangen 'cheat meal' voorgeschoteld. Daags nadien was het immers rustdag en dan mag de riem er even af.

"Vroeger was het simpel”, zegt Maaike Polspoel, nutritionist bij Soudal Quick-Step, aan Het Nieuwsblad. “Er waren geen chefs mee en dus kregen de renners elke dag boontjes met overkookte pasta en kip met tomatensaus. De hele Tour lang, terwijl sommigen dat na drie dagen beu zijn."

Nu wordt er veel meer gevarieerd. "We voorzien altijd een koolhydratenbron, maar dat kan ook rijst, gnocchi of couscous zijn, en we zorgen ook voor afwisseling in groenten en vlees – kalf, lam, een steak..."

Mentale opsteker

"Twee keer voorzien we dus ook een cheat meal, waarbij we hen vragen waar ze zin in hebben, en dat is iets waar ze echt naar uitkijken. We merken dat dat hen mentaal heel veel deugd doet." Er zijn wel een paar restricties.

Eén: de 'cheat meal' is voor iedereen dezelfde. "Hamburgers was in het verleden al een succes, dus serveren we dat nu opnieuw. En voor het dessert hebben we dit keer Ilan Van Wilder laten kiezen. Maar op de tweede rustdag krijgt Remco zijn zin, want dan is er dame blanche."

Ten tweede mogen de renners niet meer calorieën binnen krijgen dan ze nodig hebben. "We werken met de EatMyRide-app, waarmee we ’s morgens de porties afstemmen op de lastigheid van de etappe en ’s avonds op het exacte verbruik. Wie overdag hard heeft moeten werken, zal iets meer mogen eten."

Geen kebab

Tot slot wordt er eigenlijk niet zo hard 'vals gespeeld'. "De échte cheat meals zoals friet met curryworst zijn geen optie. Iemand vroeg achter kebab, maar dat is voor in Nice."

"Maar neem nu die aardappelwedges die ze krijgen. Die bakken we in de oven en dat geeft al veel meer het idee dat het frieten zijn, zonder dat het frieten zijn die vol in het vet gelegen hebben."

2024-07-09T13:16:17Z dg43tfdfdgfd