EEN TEKENBEET VOORKOMEN IS MAKKELIJKER DAN JE DENKT, ALS JE DEZE TIPS OPVOLGT

De piek van het tekenseizoen nadert en dat heeft helemaal niks te maken met een expressieve kunstvorm, maar met kleine vieze beestjes die zich vastbijten in je huid. Gelukkig kun je zelf een en ander doen om een tekenbeet te voorkomen.

Een teek ziet eruit als een soort plat klein spinnetje en leeft van bloed van dieren en mensen. Landt een teek op je, dan kan hij zich vastbijten en zo volzuigen met bloed. Klinkt vies en onaangenaam en dat is het ook. In veel gevallen is een tekenbeet onschuldig, maar soms kun je er de ziekte van Lyme aan overhouden en geloof ons, dat wil je niet.

Kortom: het is zaak om een tekenbeet te voorkomen. Wil je de kans helemaal minimaliseren, dan zul je jezelf moeten opsluiten in je huis en liefst ook niemand binnenlaten. Niet echt een optie, dus geven we je wat tips die wél toepasbaar zijn in het dagelijks leven.

Lees ook: ‘s Werelds eerste levende doodskist: word één met de natuur

Blijf op de paden

De eerste is een logische: als je gaat wandelen in de natuur, blijf dan op de paden en stap niet door dichte begroeiing of struiken. Teken leven het liefst in hoog gras en tussen bladeren. Ze springen niet op je, maar worden als het ware naar je lichaam toegetrokken dankzij statische energie. Door zo min mogelijk in de buurt te komen van plekken waar teken leven, kun je de kans op een tekenbeet minimaliseren.

Draag dichte schoenen en de juiste kleding

Daarnaast is het aan te raden om dichte schoenen te dragen. Ga je flink de bossen of natuur in, draag dan ook een broek met lange pijpen en een shirt met lange mouwen. Voor de optimale bescherming kun je je broekspijpen ín je sokken stoppen.

Behandel je kleding

Je kunt de kleding die je draagt extra impregneren met een speciaal insectenwerend middel zoals Permitrine. Maar je kunt je kleding ook inspuiten met een middeltje met DEET. Dit is een chemische verbinding die insectenwerend werkt.

Smeer je in met DEET om een tekenbeet te voorkomen

Naast je kleding kun je ook jezelf insmeren met DEET. Geen zorgen, je hoeft niet in een badje DEET te gaan liggen, je kunt je beperken tot de delen van je lichaam die onbedekt blijven. Denk hierbij aan je onderarmen, nek en hals.

Draag lichtgekleurde kleding

Een laatste tip: zorg ervoor dat je lichte kleding draagt. Teken zijn niet bang voor lichtgekleurde kledingstukken, maar je ziet ze wel sneller zitten. En dat is fijn, want als een teek op je kleding zit, kan ie je op een later moment alsnog bijten. Ze overleven zelfs de wasmachine, dus check je kleding goed na je natuuravontuur. Stop je je kleding na het wassen in de droger, dan is de kans groot dat de teek wél doodgaat. In de droger drogen teken namelijk uit.

2024-07-09T01:38:07Z dg43tfdfdgfd