KNOKKELS OF JE NEK ‘KNAKKEN’, IS HET SCHADELIJK OF NIET?

Het bekende fenomeen van even je nek of knokkels ‘knakken’. Iedereen heeft wel z’n maat die dat continu doet. Het is dan ook net alsof je naast bubbeltjespapier zit. Goed, maar waarom doen mensen dit. Heeft het een bepaalde functie en/of is het schadelijk voor je gewrichten? Dat is de vraag van vandaag.

We hebben even wat kennis geleend van onze collega’s bij Linda. Zij stelden deze vraag namelijk aan Annechien Beumer, handchirurg binnen de vakgroep orthopedische chirurgie van het Amphia Ziekenhuis. Zij legt uit dat er veel onderzoek is gedaan naar dit specifieke onderwerp en de resultaten zijn dan ook interessant.

‘Knakken’

Even ‘knakken’. De ene wordt er naar van, de ander vindt het heerlijk. Of je nu fan bent of niet, de grote vraag is uiteraard of het schadelijk is? ‘Er is best veel onderzoek naar gedaan, en er is nooit vastgesteld dat het schadelijk zou zijn’, vertelt Beumer. ‘Als iets knakt en het doet pijn, dan moet je het niet doen, maar puur je knokkels knakken heeft geen slecht resultaat. Het is meer een gewoonte, dan dat het nodig is om te doen. Het is lichamelijk eigenlijk een zinloze actie. Het kan slechts voor een ontspannen gevoel zorgen.’

Zo leren we dat ‘knakken’ dus eigenlijk een gewoonte is. Het heeft verder geen lichamelijke functie of negatieve bijwerkingen. Nou gelukkig maar, wat onze nek begint net een beetje stijf te worden. Hoppa, even geknakt. Toch blijft dat geluid een beetje akelig – of juist ‘satisfying’ – dat mag iedereen uiteraard zelf bepalen. Maar wat veroorzaakt dat geluid eigenlijk?

‘Wat er gebeurt, is dat het gewricht in een ander model wordt geduwd. In de gewrichtsvloeistof kunnen belletjes ontstaan die groter en kleiner worden in bepaalde posities. Ik vergelijk het met het geluid van bubbeltjesplastic.’ Krakende botten komen er dus niet aan te pas, wat weleens wordt gedacht. ‘Je botten worden niet aangetast op het moment dat je knakt, het gaat echt om de vloeistof in de gewrichten’, legt Beumer uit.

Nou lekker blijven ‘knakken’ dus!

2023-05-31T10:17:57Z dg43tfdfdgfd