WANNEER IS HET VOLLE MAAN?

Als je het ons vraagt is en blijft de volle maan een uniek natuurfenomeen. Kun jij ook niet wachten om plaats te nemen op je balkon of op een bijzonder plekje in de natuur om de volle maan te spotten? Dan helpen wij je een handje op weg door je te vertellen wanneer het volle maan is in 2024.

Voordat we beginnen over de dagen waarop je in 2024 de volle maan kunt aanschouwen, beginnen we met wat achtergrondinformatie. Want wanneer je dit natuurfenomeen gaat aanschouwen is het natuurlijk wel zo leuk om ook te weten hoe het ontstaat.

Lees ook: Dit is de invloed van volle maan op je nachtrust

Een volle maan ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Terwijl het aan één kant van de aarde al donker is, kan zonlicht de maan nog wel bereiken. Dit licht weerkaatst van het oppervlak van de maan naar de aarde, waardoor het lijkt alsof de maan licht geeft. De maan werkt dus eigenlijk als een soort spiegel. Alleen is het maanoppervlak niet zoals een spiegel van glas gemaakt, maar is het een onregelmatige hoop grijze stenen.

Weten of het helder weer is tijdens volle maan? Dat lees je in ons weerbericht.

Op deze dagen spot je de volle maan in 2024

De volle maan kun je elke maand een keertje spotten. Op 18 september en 17 oktober is sprake van een supermaan. We spreken van een supermaan in de tijd van het jaar dat ze het dichtste bij de aarde staat. Hierdoor ziet de maan er groter en helderder uit.

Op deze dagen is het volle maan.

Op 18 september is er sprake van een gedeeltelijke maansverduistering. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde, zodat er op een deel van het maanoppervlak geen direct zonlicht meer valt en het lijkt alsof er een hap uit de maan wordt genomen.

2021-12-19T17:01:05Z dg43tfdfdgfd