LAMB WESTON KENDE EEN TELEURSTELLEND TWEEDE KWARTAAL: WAT VERTELT DE FRIETECONOMIE ONS?

Frieten lijken misschien een eenvoudig bijgerecht, maar hun vraag zegt veel over bredere economische trends.

Recente gegevens van Lamb Weston, de belangrijkste leverancier van diepgevroren aardappelen aan McDonald’s, benadrukken aanzienlijke verschuivingen in het fastfood- en bredere economische landschap.

Het laatste winstrapport van het bedrijf onderstreept uitdagingen die verder gaan dan alleen minder bestellingen van friet.

Vraag naar frites daalt terwijl fastfoodverkeer met meer dan 4% daalt

Frieten bestellen bij McDonald’s lijkt eenvoudig, maar is sterk afhankelijk van Lamb Weston, een in Idaho gevestigd bedrijf dat aardappelen verbouwt, verwerkt en naar McDonald’s verzendt.

Het fortuin van Lamb Weston hangt nauw samen met het aantal frietjes dat klanten bestellen. Onlangs rapporteerde het bedrijf een verminderd verkeer bij fastfoodketens als McDonald’s, waar het verkeer bij hamburgerspecialiteitenrestaurants met ruim 4% daalde.

Ondanks een hoger “frituurbeslagpercentage” – het percentage klanten dat friet aan hun bestellingen toevoegt – is de totale vraag naar frites gedaald doordat minder klanten deze restaurants bezoeken.

De afgeleide vraag zorgt voor lagere aardappelorders

Deze situatie is een voorbeeld van fundamentele economische principes met betrekking tot de vraag. Economen begrijpen dat vraagcurves veranderen wanneer determinanten zoals inkomen, complementaire en vervangende producten, het aantal kopers en nutsvoorzieningen veranderen.

Hier vertaalt het verminderde inkomen van McDonald’s uit de verkoop van frites zich in een lagere vraag naar diepvriesaardappelen van Lamb Weston.

Dit is een klassiek geval van afgeleide vraag, waarbij de vraag naar het ene goed (bevroren aardappelen) wordt aangedreven door de vraag naar een ander goed (fastfood).

De omzet van Lamb Weston daalt met 5%, de aandelen dalen met meer dan 25%

Lamb Weston, een mondiaal bedrijf met een waarde van $8 miljard, zag zijn waarde kelderen na een teleurstellend winstrapport.

De omzet van het bedrijf daalde met 5% en de winst stortte in, wat leidde tot sombere vooruitzichten.

De CEO van Lamb Weston, Tom Werner, schreef de slechte prestaties toe aan verschillende factoren, waaronder gerichte prijsinvesteringen, een vrijwillige terugtrekking van producten om de kwaliteitsnormen te handhaven, onverwachte marktaandeelverliezen, een ongunstige productmix en zachter dan verwacht restaurantverkeer in beide landen. Amerikaanse en belangrijke internationale markten.

Prijsstijgingen voor fastfood leiden tot veranderend consumentengedrag

Het kernprobleem is echter eenvoudiger: de prestaties van fastfoodrestaurants zijn achteruitgegaan.

Volgens Jake Bartlett, restaurantanalist bij Truist, is de recente zwakte in fastfoodketens vooral te wijten aan het averechts werken van prijsstijgingen.

Prijsstijgingen voor fastfood hebben het waardevoordeel verkleind, waardoor consumenten zijn overgestapt op fast-casual opties zoals Chipotle of naar supermarkten waar de prijsstijgingen kleiner zijn geweest.

Dit heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor het verkeer bij fastfoodrestaurants.

Door de pandemie veroorzaakte verstoringen en inflatie hebben invloed op de marges van restaurants

De pandemie veroorzaakte aanzienlijke ontwrichtingen in de restaurantsector, waarbij aanvankelijke lockdowns leidden tot een ineenstorting van de vraag, gevolgd door een sterke stijging doordat consumenten hun opgebouwde spaargeld besteedden.

Problemen met de toeleveringsketen verergerden het probleem nog verder, wat leidde tot inflatie en prijsstijgingen over de hele linie. Restaurants, waaronder McDonald’s, verhoogden de prijzen om hun marges te beschermen.

Dit blijkt duidelijk uit de operationele marge van McDonald’s, die na de pandemie is gestegen, maar nu met uitdagingen wordt geconfronteerd naarmate de patronen van de consumentenbestedingen veranderen.

Lamb Westons pandemische prestaties en toekomstperspectieven

Lamb Weston bloeide tijdens de pandemie, waarbij de kwartaalomzet enorm steeg. Deze groei trok de belangstelling van investeerders en tussen begin 2022 en medio 2023 verdubbelden de aandelen van het bedrijf. De omzetstijging was echter vooral te danken aan prijsstijgingen en niet zozeer aan volumegroei.

De CEO erkende dit en stelde dat de toekomstige omzetgroei volumegestuurd zou moeten zijn, waarbij de nadruk zou moeten liggen op de verkoop van meer aardappelen in plaats van op het verhogen van de prijzen.

Deze strategische verandering is van cruciaal belang omdat de concurrentie prijsverlagingen afdwingt. De toekomstige omzet- en winstgroei voor Lamb Weston zal afhangen van het verhogen van de verkoopvolumes, het verbeteren van de productmix en het realiseren van kostenbesparingen.

De afhankelijkheid van prijsstijgingen tijdens de pandemie is niet langer houdbaar, waardoor een focus op de verkoop van meer producten noodzakelijk is om de groei te stimuleren.

De inflatie en de problemen met de toeleveringsketen blijven bestaan

De Lamb Weston-saga illustreert dat de economische ontwrichtingen als gevolg van de pandemie nog steeds een impact hebben op de activaprijzen. De inflatie blijft ongelijkmatig oplossen en de gevolgen ervan zijn nog steeds voelbaar.

De recente financiële prestaties van het bedrijf laten de uitdagingen zien die gepaard gaan met het in realtime omgaan met economische ontwrichtingen. De verwerking van aardappelen is een grondstoffenindustrie, waardoor bedrijven als Lamb Weston prijsnemers zijn.

Het prijszettingsvermogen dat tijdens de pandemie werd verworven, was altijd tijdelijk, en de huidige marktcorrectie weerspiegelt deze realiteit.

Voorspelling voor 2025: netto-omzet verwacht tussen $6,6 miljard en $6,8 miljard

Vooruitkijkend verwacht Lamb Weston dat de jaarlijkse omzet en winst onder de verwachtingen van analisten zullen liggen, omdat de hogere prijzen van zijn diepvriesproducten de volumes beginnen te schaden.

Het bedrijf heeft de prijzen van zijn producten, waaronder kant-en-klare klassieke frietjes en zoete aardappelfrietjes, verhoogd om de stijgende kosten van productie, transport en grondstoffen zoals aardappelen te compenseren.

Lamb Weston, dat levert aan fastfoodketens als McDonald’s en KFC-eigenaar Yum Brands, kreeg ook te maken met druk van steeds meer mensen die ervoor kozen om hun maaltijden thuis te bereiden, te midden van de aanhoudende inflatie. CEO Tom Werner verklaarde:

Marktaandeelverlies en een vertraging van het restaurantverkeer in de VS en veel van onze belangrijkste internationale markten waren groter dan we hadden verwacht. We hebben ook verliezen geleden in verband met een vrijwillige terugtrekking van producten.

Het bedrijf voorspelt een netto-omzet voor 2025 van $6,6 miljard (€6,09 miljard) tot $6,8 miljard (€6,3 miljard), waarvan het middenpunt onder de LSEG-schattingen van $6,79 miljard (€6,3 miljard) lag.

Ook verwacht het bedrijf dat de winst per aandeel over het hele jaar tussen $4,35 en $4,85 zal liggen, vergeleken met de gemiddelde schatting van analisten van $6,09. Het bedrijf zei dat de volumes in de eerste helft van het fiscale jaar 2025 waarschijnlijk zullen dalen in de lage tot middelhoge eencijferige cijfers.

Kwartaalprestaties: volumedaling van 8% en omzet onder de verwachtingen

De volumes van Lamb Weston daalden in het vierde kwartaal met 8%. De omzet van $1,61 miljard (€1,5 miljard) in het kwartaal eindigend op 26 mei lag onder de analistenraming van $1,70 miljard (€1,6 miljard).

De aangepaste winst per aandeel van het bedrijf bedroeg 78 cent, vergeleken met de geschatte $ 1,26.

De vraag naar frites biedt een unieke lens waardoor bredere economische trends kunnen worden bekeken.

De recente financiële problemen van Lamb Weston onderstrepen de aanhoudende impact van door de pandemie veroorzaakte verstoringen op de fastfoodindustrie en de bredere economie.

Terwijl het bedrijf zijn strategie aanpast om zich te concentreren op volumegedreven groei en kostenbeheer, staat het een uitdagend pad te wachten.

Het economische landschap blijft evolueren en weerspiegelt de complexiteit en onzekerheden van een post-pandemische wereld.

The post Lamb Weston kende een teleurstellend tweede kwartaal: wat vertelt de frieteconomie ons? appeared first on Invezz

2024-07-26T17:36:03Z dg43tfdfdgfd