AMERIKAANSE START-UP MAAKT KWEEKZUIVEL MET CO2 ALS HOOFDINGREDIëNT

Een Amerikaanse start-up genaamd Savor heeft een manier gevonden om van CO2 gecultiveerde boter, kaas, ijs en melk te produceren. Het gaat om échte vetten, benadrukt het bedrijf, geen vervangers. Maar in tegenstelling tot zuivel komt er bij de producten van Savor geen koe aan te pas.

‘Wij maken vet’, luidt de ludieke slogan van de start-up uit Californië. In het specifiek: vetten die zijn gemaakt zonder dieren of planten. De productie van traditionele zuivel trekt een zware wissel op het welzijn van koeien en brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. Daarnaast is voor plantaardige oliën veel water en land nodig, wat het gevaar van een monocultuur dichterbij brengt. Voor Savor waren dat redenen genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief.

Vet uit CO2

En dat is gelukt. Het bedrijf is erin geslaagd om kweekvet te maken van een wel heel opmerkelijk ingrediënt: CO2. ‘Een overvloedige grondstof’, benadrukt Savor. Door middel van hitte, zuurstof en een klein beetje waterstof kan het bedrijf CO2 uit de lucht omzetten in eetbare vetten. Het gaat dan niet om een element dat lijkt op vet, maar om daadwerkelijke vetmoleculen zoals je die ook in dieren en planten vindt. De vetten kunnen vervolgens gebruikt worden om voedsel in te bakken, maar ook om kaas, ijs, melk en boter mee te maken.

‘Echt’ vet

De focus van Savor ligt momenteel op de productie van kweekboter. Doordat het vet in de boter ‘echt’ is, denkt het bedrijf dat die geliefd zal worden door consumenten. De smaak en het mondgevoel zouden namelijk niet veel verschillen van de zuivelvariant. Naar de komst van kweekvlees wordt vanwege dezelfde reden in verschillende landen reikhalzend uitgekeken.

Het bedrijf werkt momenteel aan het commercieel beschikbaar maken van zijn kweekboter. Tegen The Guardian zei CEO Kathleen Alexander wel dat dat nog even zal duren. “Op dit moment werken we aan goedkeuring van de regelgevende instanties om onze boter te kunnen verkopen. We verwachten op zijn vroegst in 2025 met de verkoop te kunnen beginnen.”

Gates again

Inmiddels heeft Alexander steun gekregen van de filantroop Bill Gates, die in Savor heeft geïnvesteerd. “Ik heb de producten van Savor geproefd en ik kon niet geloven dat ik geen echte boter at”, schrijft hij op zijn blog. “De grote uitdaging is om de prijs omlaag te krijgen, zodat producten als die van Savor betaalbaar worden, even duur als dierlijke vetten of minder. Savor heeft hier een goede kans van slagen, omdat de belangrijkste stappen van zijn vetproductieproces al werken in andere industrieën.”

2024-07-26T06:59:30Z dg43tfdfdgfd