DUURZAME TONIJN OP WERELD TONIJN DAG

Wereld Tonijn Dag, 2 mei, staat in het teken van de veelzijdigheid van deze vis en de vooruitgang die is geboekt op het gebied van duurzame tonijnvangst. Ondanks zorgen over overbevissing, ziet de trend er positief uit. Het aanbod MSC-gecertificeerde tonijn in supermarkten groeit.

Tonijn, vooral de gestreepte skipjack tonijn in blik, is een keukenkastjesfavoriet in Nederland. Na zalm is het de meest gegeten vissoort in ons land. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties neemt de totale hoeveelheid tonijn die jaarlijks wordt gevangen gestaag toe. Naar verwachting stijgt de vangst van 5,2 miljoen ton tonijn in 2018 dit jaar naar 7,4 miljoen ton.

De Marine Stewardship Council (MSC) laat vandaag in een persbericht zien dat de tonijnvangst wereldwijd duurzamer is geworden. Het jaarrapport van de organisatie die het MSC-keurmerk voor duurzame visserij beheert, laat zien dat 86% afkomstig is van gezonde bestanden dankzij afspraken over de vangst en regionale beheersmaatregelen.

Vangst en beheer

Tonijnvissers maken onder meer gebruik van lokvlotten, ook wel FAD's genoemd. Het is een efficiënte vismethode, maar de lokvlotten trekken naast tonijn ook andere zeedieren aan. De bijvangst en de invloed op jonge vissen is groot. Visserijorganisaties en onderzoekers zoeken naar manieren om de impact van lokvlotten te verminderen, zoals het ontwikkelen van biologisch afbreekbare alternatieven en tracking technologieën. Dit soort aanpassingen heeft geleid tot meer MSC-gecertificeerde tonijnvisserijen.

De trend van toenemende overbevissing lijkt te zijn gekeerd. Niettemin blijft het beheer van tonijnbestanden een uitdaging omdat de tonijn nogal reislustig is en verschillende landen verschillend met de bescherming van de vis omgaan. Regionale organisaties voor visserijbeheer moeten overeenstemming bereiken over maatregelen om overbevissing te voorkomen. Zo zijn in de Centrale Stille Oceaan momenteel maar liefst 26 landen in gesprek over het opstellen van regels om de tonijnbestanden te beschermen.

Van oceaan tot schap

MSC streeft naar volledige traceerbaarheid met behulp van een digitaal systeem op tonijnschepen. De weg van de vangst van de vis en zijn verwerking tot tonijnmootje tot aan het winkelschap, zal binnenkort voor ketenpartners en consumenten inzichtelijk zijn.

Supermarkten zetten zich in om hun tonijnproducten te voorzien van het MSC-label, wat aangeeft dat de tonijn afkomstig is van duurzame bronnen. Vis is het meest gecertificeerde product in Nederlandse supermarkten. Inmiddels heeft 80% van alle ingeblikte vis een MSC of een ASC-keurmerk vergeleken met slechts 22% in 2019.

2024-05-02T17:19:03Z dg43tfdfdgfd