AGRESSIEVE VOGEL OP HET DAK: TERNEUZEN JAAGT VISDIEF DE STAD UIT

Het is weer broedtijd, en dat betekent dat vogels op zoek zijn naar geschikte locaties om hun nest te bouwen. Regelmatig levert dit problemen op. Zo ook in Terneuzen: elk jaar strijken daar visdieven neer die op de daken in de stad willen broeden. En broedende visdieven zijn erg agressief. "Mensen zijn bang voor ze."

Uit cijfers van Sovon en het CBS blijkt dat het steeds beter gaat met de broedvogels in Nederland. Van 185 soorten broedvogels in Nederland zijn er 92 in aantal toegenomen. 83 zijn er in aantal afgenomen en 9 soorten stabiel zijn gebleven. Van één soort is de trend onzeker. 

Van de visdief zijn zo'n 16.750 broedparen actief in Nederland. Dit aantal neemt af en inmiddels staat de vogels op de Rode lijst van bedreigde vogelsoorten in Nederland. Omdat de vogel wettelijk beschermd is, mogen broedende paren niet verjaagd of verstoord worden. Een populaire plek om te broeden is Terneuzen – en dan met name in de binnenstad. De gemeente is daar niet zo blij mee en zoekt al jaren naar manieren om de vogel op een vriendelijke manier te verjagen naar de – speciaal voor de visdief – aangelegde broedplaatsen. 

"De visdieven zijn nu nog aan het rondfladderen en binnenkort gaan ze broeden", legt Samantha Strooband van de Gemeente Terneuzen uit aan Editie NL. "Het probleem met deze vogel is dat hij zo'n 15 jaar geleden verjaagd is van de Westerschelde. Noodgedwongen is de visdief naar de stad getrokken en op de platte daken gaan zitten om te broeden." Helaas voor de inwoners van Terneuzen doet hij dat niet zonder kabaal. 

Agressief

"De vogel maakt niet alleen een schreeuwend geluid", gaat Strooband verder. "Als hij aan het broeden is, kan hij echt heel agressief zijn en een duikvlucht op mensen nemen. Er zijn meerdere personen door gewond geraakt." En dus probeert de gemeente te voorkomen dat de visdief zich in de stad nestelt. 

"We hangen wapperende linten op en spannen netten op de daken zodat hij op een vogelvriendelijke manier verjaagd wordt. Daarbij hebben we ook een broedeiland voor hem aangelegd zodat de overlast minder wordt en de visdief een fijne broedplek krijgt."

Op kiezels broeden

Dat visdieven vooral op platte daken gaan zitten komt volgens ecoloog Alex Wieland doordat de vogel graag op kiezels broedt. "De visdief is naar de stad getrokken omdat wij mensen hem te weinig ruimte hebben gegeven. Hij broedt graag op het strand maar dat ligt tegenwoordig vol met mensen. Dus dan zoeken ze een alternatief." 

En dat geeft nog meer overlast. "Deze vogels maken in de ochtend al heel vroeg lawaai en ze vallen mensen aan die in de buurt van hun nest komen. Mensen worden daar heel bang van." En dat is niet goed voor het imago van de vogel – die volgens Wieland juist bij Zeeland hoort. "We willen de visdief ook niet kwijt." Inwoners van Terneuzen kunnen bij de gemeente gratis linten halen om op het dak te plaatsen om te voorkomen dat de visdief er een nest bouwt. 

2024-05-06T13:29:30Z dg43tfdfdgfd