MET Z'N ALLEN VRETEN SLAKKEN JE TUIN OP: 'EEN RECORDJAAR, ALLES IS WEG'

"Mijn koolplantjes zijn in één nacht opgegeten", "Ik heb een moestuin en er is geen beginnen aan", en: "Het is echt water naar de zee dragen." Het onderwerp: slakken. Moestuinierders worden er stapelgek van. Maar wat te doen?

Iedereen die houdt van tuinieren zal de frustratie wel kennen. Heb je nieuwe planten, zijn ze binnen de kortste keren weer weg. "Ik kan wel huilen", schrijft iemand in een populaire moestuingroep op Facebook. Iedereen klaagt er steen en been. "Het is al de derde keer dat ik van alles zaai, en alles wordt opgevreten."

Vochtig en nog niet zo warm

Dat er nu veel slakken zijn, is geen verrassing. Het is vochtig en nog niet zo heel warm. Dat vinden slakken fijn, weet Marieke Dekker van IVN Natuureducatie. "Juist omdat het nog wat koeler is, bewegen ze snel en planten ze zich snel voort." Ze heeft wel meteen een belangrijke toevoeging: het gaat vooral om naaktslakken. Huisjesslakken zijn echte opruimers, en komen niet snel aan je verse plantjes."

Ieder jaar komen rond deze tijd de slakken wel tevoorschijn, maar het is nu wel heel extreem, ziet Dekker. "Wat mij betreft echt een recordjaar. Het is ook wel een heel erg natte periode geweest. Maar elk ding wat ik zaai is al opgegeten voordat ik er iets van zie."

Lotgenoten bij de cursus

Dekker geeft veel moestuinopleidingen en noemt de cursisten op dit vlak niet voor niets 'lotgenoten'. "Het is al jaren het meestbesproken onderwerp. Mensen geven elkaar ook honderdduizenden tips."

Ook online buitelen de mensen met tips over elkaar heen. Dat gaat uiteraard gepaard met de nodige slakkenfrustratie. Zoals de persoon hieronder. Het spannen van netten bleek niet voldoende de slakken tegen te houden: 

Deze tuinierder gaat dus voor een 'slakken bierfeest'. Dat wil zeggen: een val met bier, waarin slakken verdrinken. "Want slakken houden erg van bier", weet Marieke Dekker. "Heel effectief, maar dan zet je wel echt in op het doden van de slakken. Ik vind dat minder, wij zetten meer in op natuurlijk evenwicht."

Als het donker wordt, komen ze tevoorschijn

Natuurlijk evenwicht. Een moeilijk woord voor kikkers en egels. Want die houden van slakken. "Zorg er daarom ook voor dat je tuin niet al te netjes is en dat er wat water is. Dan hebben kikkers ook wat verstopplekjes."

Deze tuinierder zet inderdaad in op de komst van de kikker:

Maar Dekker moet eerlijk zijn: helemaal weg krijg je de slakken op dit moment waarschijnlijk niet. Het zijn er simpelweg te veel. Als het donker wordt komen ze tevoorschijn, en beginnen ze met eten. "Dan zou je ze eigenlijk moeten gaan zoeken en weghalen."

'Dit komt goed, maar later'

Een andere natuurlijke tegenstander van de slak die je in zou kunnen zetten, zijn sterk ruikende kruiden. Tijm planten zou volgens Dekker wel kunnen helpen. Zelf probeerde ze peterselie dit jaar. "Maar daar was al snel niets meer van terug te vinden. Alles is weg."

Maar ja, wat dan? Hoe houden we onszelf optimistisch? "Nou, eigenlijk niet", zijn de bemoedigende woorden van Dekker. Maar dan toch: "Geduld. Dit komt goed, maar het komt later. Blijf inzetten op variëteit in je tuin. En dan wordt het uiteindelijk toch een fantastisch moestuinseizoen, als de slakken weg zijn."

2024-05-06T13:31:05Z dg43tfdfdgfd