MOEDERDAGBOEKET NIET VOOR DE POES: DEZE BLOEMEN ZIJN GIFTIG VOOR HUISDIEREN

Zondag worden moeders, oma's, bonusmoeders en iedereen die een moederrol vervult, traditioneel weer in het zonnetje gezet tijdens Moederdag. Vaak gaat dit gepaard met een mooie tekening of een bosje bloemen. Moeders die een bloemetje ontvangen en thuis ook nog een viervoeter hebben rondlopen, moeten even goed opletten: veel bloemen die in boeketten zitten, zijn giftig voor huisdieren. Dierenartsen waarschuwen voor de gevolgen.

Braken, diarree, nier- of ademhalingsproblemen. Huisdieren die van giftige bloemen eten, kunnen er ernstig ziek van worden. Vaak zijn niet alleen de bloemen, maar zelfs het stuifmeel of het bloemenwater giftig waarschuwen dierenartsen. Uit onderzoek van AniCura Dierenklinieken blijkt dat 3 procent van de katteneigenaren en 4 procent van de hondeneigenaren wel eens een vergiftiging door bloemen bij hun huisdier heeft meegemaakt. 

 

Lelies, tulpen of chrysanten zijn bijvoorbeeld bloemen die het best vermeden kunnen worden. Zo zijn lelies erg giftig voor katten: ze kunnen ernstige nierschade veroorzaken bij contact met elk onderdeel van de bloem, inclusief het bloemenwater. Honden die iets van een lelie binnenkrijgen kunnen maag- en darmklachten krijgen. "Bestel of koop je een bosje bloemen voor je moeder en is er een kat in huis, dan is het advies om de giftige bloemen eruit te laten of alternatieve cadeaus te overwegen om ongelukken te voorkomen", legt Laura Ruys, dierenarts-specialist spoedzorg en intensive care bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden uit.  

Huisdieren die toch van de bloemen hebben geproefd, hebben snel een behandeling nodig. "Het is belangrijk bij het minste vermoeden van vergiftiging contact op te nemen met de dierenarts."

Stuifmeel op vacht

Hoe je als baasje een intoxicatie bij je huisdier kunt herkennen legt Wim Wellens, dierenarts bij AniCura Dierenziekenhuis Drechtstreek uit. "Bij katten zie je bijvoorbeeld aan stuifmeel op de vacht dat er contact is geweest." Maar dat betekent natuurlijk nog niet meteen dat de kat ook iets heeft binnengekregen. "De kat kan het stuifmeel wel via de vacht oplikken dus het kan wel gevaarlijk zijn."

Het is daarom ook belangrijk om meteen het stuifmeel te verwijderen van de vacht en de bloemen weg te nemen. Daarnaast kunnen dieren ook op een andere manier laten zien dat ze vergiftigd zijn. "Ze kunnen misselijk zijn of braken, een slechte eetlust hebben of een bewustzijnsverandering krijgen."

Deze dieren moeten dan snel naar de dierenarts worden gebracht. "Dan kunnen we ze laten braken en een infuus geven om de nieren te redden. Het komt weleens voor dat een kat ongezien te veel heeft binnengekregen. Als zo'n dier te laat bij de dierenarts komt kan het zijn dat het overlijdt. Gelukkig kunnen we het grootste deel van de binnengebrachte dieren redden." 

Let op met deze bloemen: 

  • Lelies zijn zeer giftig voor katten. Ze kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken. Honden kunnen last krijgen van maag-darmklachten.
  • Tulpen kunnen bij huisdieren braken, diarree en ademhalingsproblemen veroorzaken.
  • Chrysanten bevatten stoffen die maagklachten en diarree kunnen veroorzaken.
  • Azalea's zijn zeer giftig en kunnen leiden tot braken, diarree en zelfs coma.
  • Lelietulpen kunnen ernstige maag-darmklachten kunnen veroorzaken.

Bron: AniCura

2024-05-06T13:29:31Z dg43tfdfdgfd