TEXEL OVERSTROOMD DOOR TOERISTEN: 'IDENTITEIT VAN EILAND MOET BEWAARD BLIJVEN'

Er zijn misschien geen Eiffeltoren of piramides, maar toch staan ook bij de boot naar Texel hordes toeristen in de rij. En net als in wereldsteden zoals Barcelona en Parijs denkt ook Texel steeds meer na over of ze al die drukte nog wel willen. De gemeente is daarom een leefbaarheidsonderzoek gestart. Want toerisme kán overlast veroorzaken, maar brengt natuurlijk ook geld in het laatje.

In Barcelona schoten bewoners deze maand met waterpistolen op toeristen om duidelijk te maken dat ze het massatoerisme zat zijn. Zo ver willen de Texelaars niet gaan, maar ook op het Waddeneiland begint de maat aardig vol te raken vanwege de miljoen toeristen per jaar. "De identiteit van het eiland moet bewaard blijven," zegt de directeur van toerismecentrum VVV Texel, Frank Spooren.

Veel toeristen en dagjesmensen gaan naar Texel om te ontspannen. Maar hoe meer mensen, hoe minder dat lukt. "Texel staat voor rust, natuur en ruimte. Dat moet zo blijven," zegt Spooren.

Nóg meer toeristen zorgen voor overlast 

Op piekmomenten zijn er 65.000 mensen op het eiland, onder wie 13.500 Texelaars. Het eiland telt in totaal zo’n 45.000 overnachtingsplekken. "Maar meer bedden moeten het niet worden. Dan gaat er overlast ervaren worden," zegt Spooren.

Om de leefbaarheid op het eiland te waarborgen, is de gemeente een onderzoek gestart waar 2000 Texelaars aan meedoen. "We kijken hoe ze het leven op Texel ervaren en of ze overlast ervaren door het toerisme. Als inderdaad blijkt dat de overlast toeneemt, dan gaan we maatregelen nemen," zegt een woordvoerder van Texel.

Toerisme levert knaken op

Maar niet iedereen heeft last van de toeristen. Vooral horecaondernemers wrijven juist in hun handen. "Ik word een beetje moe van de discussie over toerisme", vertelt René Jager. De eigenaar van Strandpaviljoen Paal 9 is juist blij met de toeristen. "Ze zijn hartstikke goed voor ons. Vooral sinds de coronaperiode. Ja, het kan dat het soms wat druk is. Maar dat is maar op een paar momenten per jaar."

Ook Spooren erkent de (financiële) voordelen van alle bezoekers. "Toerisme en Texel passen bij elkaar - ook al zeuren we daar weleens over net zoals over het weer. Maar monitoren hoe het gaat, is goed."

2024-07-26T16:35:18Z dg43tfdfdgfd