HIERDOOR ZITTEN ER NU VEEL MINDER DODE INSECTEN OP JE VOORRUIT EN BUMPER

Wetenschappers hebben een interessante manier bedacht om uit te zoeken hoe het met insectenpopulaties is gesteld. Ze tellen het aantal dode diertjes op de kentekenplaat, en de resultaten liegen er niet om: het aantal dode insecten op de voorkant van auto's is in Groot-Brittannië in twintig jaar tijd met liefst 78 procent gedaald.

Biodiversiteit neemt af

Entomologen waarschuwen dat de dramatische cijfers een afspiegeling zijn van de zorgwekkende toestand waarin de natuur zich bevindt. De biodiversiteit neemt zienderogen af. Insecten bestuiven gewassen, zorgen voor een natuurlijke ongediertebestrijding, breken afval af en zijn belangrijk voor de voedselketen. Het onderzoek werd verricht onder de auspiciën van ‘Kent Wildlife Trust en Buglife’, zo meldt de BBC.

Stikstof, pesticiden, klimaatverandering

De daling van het aantal insecten houdt volgens experts verband met het wereldwijd terugdringen van leefgebieden, klimaatverandering, vervuiling en het gebruik van pesticiden. In Nederland heeft de daling van insectenaantallen te maken met de toegenomen hoeveelheid stikstofverbindingen in de natuur. “Het lijkt erop dat vooral zogeheten bestuivende insecten, die van cruciaal belang zijn voor veel gewassen, daar last van hebben”, vertelt onderzoeker Juan Gallego-Zamorano van de Radboud Universiteit te Nijmegen aan het AD.

Insectenlijkjes tellen

Sinds het oorspronkelijke onderzoek in 2004 zijn de gegevens van bijna 26.500 ritten door Groot-Brittannië geanalyseerd. Om aan het programma deel te nemen, moesten automobilisten hun kentekenplaat schoonmaken voordat ze een lange rit maakten, de route opnemen op hun mobiele telefoon en daarna de insecten tellen die erop waren platgedrukt.

2024-05-02T12:10:28Z dg43tfdfdgfd