KATTEN KUNNEN WORDEN GETRAIND OM DE WC TE GEBRUIKEN, MAAR EXPERTS WAARSCHUWEN VOOR RISICO’S

Heb je er al eens aan gedacht om je kat te leren de wc te gebruiken? Ondanks dat het erg handig lijkt, kunnen de potentiële risico’s van deze praktijk de voordelen volgens experts in kattengedrag overtreffen.

+ Grappige video: fijnproeverhond is verontwaardigd over de service tijdens het diner

Ten eerste kan de vorm van het toilet onnodige druk op de achterpoten van je kat leggen. Het balanceren op een plastic ring vergt veel meer inspanning dan hurken in een relatief stabiele kattenbak.

“Ze houden ervan om op een zeer zachte ondergrond te zijn wanneer ze [poepen] omdat hun poten erg gevoelig zijn”, legde Sarah Ellis, hoofd kattengedrags- en mentaal welzijn bij de International Cat Care-organisatie, uit in gesprek met de website Inverse.

Bovendien onthoudt het gebruik van de wc-eigenaren ook belangrijke gezondheidsinformatie die de kattenbak biedt, waarschuwde Marci Koski, een expert in kattengedrag van Feline Behavior Solutions, aan Inverse.

De frequentie, consistentie en kleur van urine en ontlasting bieden belangrijke informatie over hun algehele gezondheid. “Veel ziekten en problemen bij katten komen voor het eerst voor in de kattenbak. Als je de kattenbak niet dagelijks schoonmaakt, mis je de tekenen die je kat je kan geven dat er iets mis is”, zei ze.

Dit is vooral waar naarmate katten ouder worden. Sommige katten hebben bijvoorbeeld bijzonder gevoelige nieren, die een grotere kans hebben om in de ouderdom te falen. Op dit punt kunt u een toename van de plasfrequentie gaan zien.

Aan de andere kant elimineert het gebruik van de wc ook een bepaalde reeks natuurlijke wc-gedragingen van katten. “Ze vinden het leuk om alles wat ze produceren te begraven”, legde Ellis uit.

Dit gedrag komt voort uit generaties katten die proberen hun sporen voor potentiële roofdieren te verbergen, evenals voor andere katten tegen parasieten in hun uitwerpselen. Volgens Ellis kunnen sommige katten zelfs proberen hun poten in het water te steken om het werk af te maken.

Het wc-trainen kan ook psychologische stress veroorzaken voor katten, vooral als je de kattenbak volledig uit het huis verwijdert. “Keuze is erg belangrijk voor katten”, zei Koski.

“Als je een kattenbak buiten laat staan, zie je waarschijnlijk dat je kat ervoor kiest om de kattenbak te gebruiken in plaats van de wc omdat het comfortabeler is voor hem. Het voldoet beter aan zijn instinctieve behoeften.”

Katten zijn zeker in staat om te leren de wc te gebruiken, maar dat betekent niet dat het gebruik van de wc beter is dan ze gewoon te laten doen waar ze goed in zijn. “Het is gewoon niet natuurlijk voor katten om dit te doen. Ik houd er niet van als we katten of enig ander dier dwingen om dingen te doen die echt niet binnen hun competentie vallen”, benadrukte Koski.

Dit inhoud is gemaakt met behulp van AI

2024-05-07T16:37:52Z dg43tfdfdgfd