WERKT DE 5 TOT 9-ROUTINE ECHT? GRAZIA PROBEERDE HET UIT

5 tot 9-routine

Mijn wekker gaat dagelijks om 7.00 uur. Ik spring uit bed, sleep mezelf naar de sportschool en kan dan precies om 9.00 uur, gedoucht en aangekleed, achter m’n laptop schuiven. Maar dan moet er nog wel ontbeten worden. Ik was best trots op deze ochtendroutine. Tot mijn TikTok-algoritme mij vertelde dat er nog een andere tak van sport is. Opeens zag ik allemaal filmpjes waarin jonge vrouwen met een 9-tot-5-baan massaal om 05.00 uur al hun bed uitstapten. Het doel van deze splinternieuwe morning routine? Naast – of zeg maar vóór – je kantoorbaan de tijd zo productief en zinvol mogelijk te benutten met me-time.

Zo zag ik op TikTok in morning vlogs hoe er in journals werd geschreven, uitgebreid werd gemediteerd terwijl het buiten nog pikdonker was en hoe ze daarna stipt om zeven uur naar de pilatesles of sportschool vertrokken om een uur later alweer fris en fruitig buiten te staan. Na de work-out werd er nog gedoucht en volgde een uitgebreide skincare- en make-uproutine. De ochtendroutine werd afgesloten met een gezond ontbijt, vaak inclusief zelfgemaakte iced- of matcha-lattes. En dat allemaal vóór 09.00 uur.

Nu lijkt me dat vrij heftig. Want slapen is heilig, en als je om 05.00 uur je bed uitstapt, lijkt me dat gewoon doodvermoeiend. Maar aan de andere kant: hoe fijn is het als je voor je werk al allerlei leuke dingen voor jezelf hebt gedaan. En dat is precies waarom deze 5 tot 9-routine op TikTok zo populair is. Deze vrouwen (en mannen) gunnen zichzelf me-time waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. De 5 tot 9-routine draait allemaal om jezelf in de ochtend. Appjes van collega’s of andere pushmeldingen op je telefoon zijn nog niet aan de orde, deze ochtend is van jou, niet voor de rest van de wereld.

Mijn ervaring

Ook al weet ik dat een 5 tot 9-routine niet voor iedereen is, ik blijf er wel heel benieuwd naar. Daarom besluit ik te ervaren hoe het is om voor het ochtendkrieken alleen aan me, myself and I te denken. Voor Grazia hield ik een kort dagboek bij:

05.00: Waarom wil ik dit ook alweer? Ik betrap mezelf erop dat ik normaal gesproken alleen rond dit tijdstip wakker ben als ik thuiskom van een feestje.

05:15: Mijn sportschool doet niet mee aan deze TikTok-trend en opent pas om 07:00. Ik werk twee rijstwafels met pindakaas naar binnen en trek mijn hardloopkleding aan.

05:30: Ik stap naar buiten om 5 kilometer hard te lopen. Het zonnetje komt op en de lucht kleurt mooi oranje. Ik vraag me ondertussen af hoe mensen dit in de winter doen.

06:15: Ik ben weer thuis en stap linea recta onder de douche. Heel eerlijk, dit was lekker. Door het actief bezig zijn en het feit dat ik bijna niemand tegenkwam, voelde ik me even beter dan de rest van de wereld.

07:00: Zonder te haasten heb ik mijn skincare-, make-up- en haarroutine uitgevoerd. Ik heb zelfs een blouse kreukvrij gemaakt met mijn stoomapparaat en het is nog maar 07:00 uur, who am I?

07:30: Onder het genot van een gezond ontbijtje en bakkie koffie begin ik de dag. Ik besluit drie kwartier te lezen en dan aan mijn werkdag te beginnen.

Oordeel

De kick en het productieve gevoel hielden gedurende de dag aan. Ik begon mijn dag volledig ontspannen. Wel merkte ik in de avond dat ik op tijd onder de wol wilde kruipen. Ik hou echter van een feestje en blijf graag wat langer op als het gezellig is. En dan weet ik nu: voldoende slaap is belangrijker dan een ochtendroutine waarvan TikTokkers beloven dat het je leven beter maakt. Iedereen is anders, dus ook ochtendroutines verschillen. Maar het kan heus geen kwaad om jezelf eens af en toe wat extra tijd te gunnen, vooral met een drukke dag voor de boeg.

2024-09-15T17:17:24Z dg43tfdfdgfd