WORD JE éCHT SNELLER DRONKEN ALS JE IN DE ZON ZIT?

Als dat zonnetje hoog aan de hemel staat en het tempratuurtje oploopt. Dan is er eigenlijk niks fijner dan op het terras, aan het strand of in de tuin/park te zitten en te genieten van een goud gele rakker of een andere alcoholische versnapering. Echter lijkt het wel net alsof je iets sneller aangeschoten raakt dan ‘normaal’. Is dat een fabeltje of zit daar daadwerkelijk een oorzaak achter?

Dat zochten we eens uit. We verklappen alvast dat er daadwerkelijk een oorzaak is voor dit bekende fenomeen. Ben je lekker in dat zonnetje aan het zuipen, maar voel je naar twee of drie bier al een flinke kater in de lucht hangen? Schaam je dan niet, want dat is ‘gewoon’ aan je vrienden uit te leggen. Indien je dan nog helder genoeg bent uiteraard.

Sneller dronken in de zon: feit of fabel?

Iedereen heeft zich het volgende weleens afgevraagd. Word je nu écht sneller dronken als je in de zon zit? Je zit lekker in de zon met een ijskoud drankje in je hand, maar de alcohol lijkt meer impact te hebben dan normaal. Is dat een feit of een fabel?

We kunnen met gerust hart zeggen, dat je geen zwakkere drinker wordt, want we hebben het hier over een feit. Door de warmte van de zon neemt de bloedtoevoer in je lichaam toe, wat ervoor zorgt dat de alcohol sneller via je maag en darmkanaal wordt verspreid. Uiteindelijk komt het sneller in je bloed waardoor je je dus ook sneller dronken gaat voelen.

Zo is er dus een feitelijke oorzaak te vinden. Echter moeten we hier ook vermelden, dat je in de zomer vaak makkelijker en sneller een drankje pakt. Ook omdat je door de warmte meer dorst hebt. Dus naar alle waarschijnlijkheid zul je in de zon meer drankjes nuttigen dan bijvoorbeeld in de winter.

Let wel op. Je hebt meer kans op uitdroging, omdat alcohol vocht onttrekt en dat is al helemaal niet goed in de hitte. Dat resulteert dan ook vaak in een zwaardere kater met veel hoofdpijn. Drink daarom tussendoor ook genoeg water. Het klopt dus wel dat je sneller dronken wordt in de zon. Drink dan ook met mate, maar vergeet vooral niet te genieten. Proost!

2023-05-30T12:17:38Z dg43tfdfdgfd