DIT IS HET BESTE WEER VOOR EEN WITTE KERST

Het antwoord op de vraag wat het beste weer is voor een witte kerst lijkt heel simpel. We hebben maar twee dingen nodig, vorst en neerslag. In december sneeuwt het vaak wel een paar keer, maar sneeuw leidt vaak niet tot een sneeuwdek op beide kerstdagen.

Een witte kerst krijgen we alleen als alles mee zit. Op beide dagen moet in De Bilt om 9 uur in de ochtend een gesloten sneeuwdek liggen. Sneeuwresten, sneeuw in de avond op eerste kerstdag of een pak sneeuw in alleen het oosten van het land tellen niet als een officiële witte kerst.

Lees ook: Waarom hebben we meestal geen witte kerst?

Kou uit het oosten

Vorst kunnen we meestal verwachten bij een oosten- of noordoostenwind. Het is dan koud, maar ook droog. We kunnen dan bijvoorbeeld wel schaatsen, maar niet sleetje rijden. Alleen de Waddeneilanden kunnen bij een noordoostenwind nog wel eens sneeuwbuitjes krijgen en soms valt daardoor een flink pak. In de rest van land is het dan droog.

Voor neerslag op grotere schaal moet de wind uit een westelijke richting waaien. Tijdelijk kan het dan wel koud genoeg zijn voor sneeuwval, maar daarna volgt meestal zachte zeelucht en dooi. Een witte kerst kunnen we krijgen als na een vorstperiode neerslag uit het westen volgt. De kou kan blijven hangen en de neerslag valt in de vorm van sneeuw.

Sneeuw uit het westen

Andersom kunnen we ook eerst sneeuw krijgen vanuit het westen. Dit kan als koude lucht vanaf Groenland of IJsland over zee trekt. Als we lang van de sneeuw willen genieten is het belangrijk dat de wind daarna gaat draaien en aflandig wordt. Anders krijgen we op een gegeven moment flinke dooi en dat kan al op dezelfde dag.

Witte kerst in 2010. Foto: Henk Voermans

Lokaal wit of een dik pak

We hebben ook twee tussenvormen. Bij een noordenwind wordt koude poollucht gecombineerd met sneeuwbuien en blijft sneeuw makkelijk liggen. Hierdoor dan het lokaal flink wit zijn, terwijl op andere plekken nauwelijks sneeuw ligt. Het dikste pak sneeuw kunnen we verwachten als neerslag via België en Noord-Frankrijk naar het oosten trekt en afbuigt naar het noorden. In ons land blijft het door een zuidoostenwind vriezen en daardoor worden vorst en neerslag gecombineerd. Het resultaat is sneeuw en door de schaal en duur van de neerslag kan dit een flink pak opleveren.

Sneeuw zonder vorst

Overigens hoeft het voor sneeuwval niet te vriezen, een temperatuur rond een enkele graad is ook prima. Dit komt doordat de temperatuur alleen dicht bij het aardoppervlak boven nul is. Iets hoger in de lucht vriest het continu en daar ontstaat de sneeuw. Sneeuw smelt bij een enkele graad niet snel en als het een tijdje sneeuwt wordt het vanzelf kouder.

Lees ook over de (statistische) kans op een witte kerst.

Updates over het weer van de komende dagen leest je in het weerbericht.

2022-12-20T12:33:33Z dg43tfdfdgfd