WEET JE NOG? DE ONOPHOUDELIJKE LENTE VAN DECEMBER 2015

Liep jij zes jaar geleden ook in T-shirt buiten, midden in december? December 2015 was misschien wel de meest extreme decembermaand uit de meetgeschiedenis. Niet omdat het ongemeen koud was, nee, het was juist bizar zacht. Wij blikken met je terug op deze zeer bijzondere december.

Het hield maar niet op in december 2015. Dag in dag uit bereikte de temperatuur de dubbele cijfers en vooral in de tweede helft van de maand gingen alle remmen los. Het ‘hoogtepunt’ was 17 december toen het op verschillende plekken ruim 16 graden werd. Het was net lente.

De gemiddelde decembertemperatuur bedroeg 9,6 graden en dat is een verpulvering van het oude record van 7,3 graden uit 1974. Nog nooit werd zo’n hoge decembertemperatuur gemeten. Om het in perspectief te plaatsen: december was warmer dan de gemiddelde aprilmaand (9,2 graden volgens de toen geldige klimaatnormaal 1981-2010) en bijna een graad warmer dan de warmste maartmaand ooit (8,8 graden in 1991).

Misschien heb je de kerst van 2015 al uit je geheugen gewist. Dat is niet zo gek, want die was groener dan groen. Beide kerstdagen kwam de temperatuur bijna op 15 graden uit. Daarmee was het zelfs warmer dan Pasen, Koningsdag en Pinksteren die in 2016 volgden!

Lees ook: December 2015: vorstvrij en recordwarm

Zon maakte lenteweer compleet

Bijzonder aan december 2015 waren niet alleen de vele dagen met temperaturen in de dubbele cijfers, maar dat was ook de grote hoeveelheid zonneschijn. Vaak gaat zacht weer in de winter bij ons samen met motregen en veel bewolking, maar dat was in 2015 juist niet het geval. Op zachte dagen scheen de zon geregeld en was het juist heerlijk om buiten te zijn. Voor veel hardlopers was dit weer om van te smullen en dat in december!

Maar hoe kan het nou dat het zoveel dagen zacht en zonnig was? Dat had alles te maken met de windrichting. Die bleef namelijk dag in dag uit zuidwest en blies constant zeer zachte lucht helemaal vanaf de Canarische Eilanden naar ons land. De winter had geen schijn van kans.

December 2015 voorbode voor de toekomst?

Voor de winterliefhebber was december 2015 pure horror. Zo weinig winter hadden we in Nederland nog nooit gezien, het was ongekend. Met het opwarmende klimaat rijst dan ook de vraag, wordt een december als in 2015 in de toekomst normaal?

Hou je van kou en sneeuw, dan hebben we gelukkig een lichtpuntje. Zelfs als we uitgaan van de warmste klimaatscenario’s van het KNMI zou een december zoals 2015 eind deze eeuw nog steeds bijzonder zijn. Het zou best kunnen dat we vaker zulk onafgebroken zacht weer krijgen zoals in 2015, maar het wordt niet de norm. We mogen dus nog hopen op sneeuw en ijs, al wordt dat wel steeds zeldzamer.

Lees ook: Zo warm worden onze winters door klimaatverandering

2022-12-18T13:02:23Z dg43tfdfdgfd