WIJNVLEK: IS DEZE ROZE VLEK GEVAARLIJK VOOR MIJN BABY?

Een roze of paarsachtige vlek op het gezichtje van je pasgeboren baby? Dit zou zomaar een wijnvlek kunnen zijn. Gelukkig kan dit geen kwaad en zegt dit niks over de gezondheid van je kleintje. Wat een wijnvlek precies is en hoe je dit eventueel kan behandelen, lees je hier.

Wat is een wijnvlek?

Een wijnvlek ofwel, neavus flammeus, is een vaatafwijking in de huid. Deze vaatafwijking is een aangeboren afwijking en komt ongeveer bij 0.1% tot 2% van de pasgeboren baby’s voor. Een wijnvlek is niet erfelijk en ook niet te voorkomen, maar ontstaat door haarvaatjes die in de huid zijn uitgezet. Door de uitgezette haarvaatjes stroomt er meer bloed op deze plek en ontstaat er een roze of paarse vlek.

Hoe ziet een wijnvlek eruit?

Een wijnvlek heeft een roze/paarsachtige kleur door het bloed dat op deze plek stroomt. Het kan voorkomen dat de kleur van de wijnvlek verandert in de loop van de tijd. De wijnvlek wordt dan donkerder en gaat van roze of rood naar paars. Ook kan de wijnvlek dikker worden naarmate het kind ouder wordt en groeit het met het kind mee. Daarbij hoeft de wijnvlek niet maar één vlek te zijn. Het kunnen meerdere vlekjes bij elkaar zijn. Ook kan er om de wijnvlek heen bultjes zitten die ‘angiomateuze papels’ worden genoemd en zijn ze niet ernstig. De grootte van een wijnvlek  is meestal een paar centimeters, maar kan dus groter worden naarmate het kind groeit.

Waar zit een wijnvlek?

Een wijnvlek komt vaak voor op het gezicht of in de nek van een baby. Dan zit de vlek meestal aan maar aan één kant van het gezicht, dit kan doorlopen tot de lippen of zelfs het tandvlees. Een wijnvlek kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen, zoals de armen of rug.

Wijnvlek behandelen

Een wijnvlek is niet ernstig of gevaarlijk, je hoeft de vlek dus niet te behandelen want het kan, als het om je gezondheid gaat, geen kwaad. Deze vlek trekt nooit, zoals een aardbeienvlek, vanzelf weg, maar er zijn wel een paar manieren om de vlek te verbergen of te verminderen:

  • Vaatlaser. Doordat een wijnvlek uitgezette haarvaatjes zijn, kan je dit in sommige gevallen behandelen met een vaatlaser. Er is alleen geen garantie dat de wijnvlek voor 100 procent wegtrekt. Gemiddeld is de verbetering 40 tot 60 procent. Dit hangt ook af van de plek van de wijnvlek en welk type wijnvlek je hebt.
  • Camouflagetherapie. Bij camouflagetherapie maakt een huidtherapeut op basis van een kleurenpallet een gepersonaliseerde camouflage crème. Deze crème is dezelfde kleur als jouw huid en hiermee kan je zelf de vlek bedekken.
  • Concealer. Je kunt zelf een concealer kopen en dit op je huid aan brengen. Er bestaan ook groene concealers die de rode kleur op je huid maskeren. Dit is een goede en betaalbare optie als je de wijnvlek minder zichtbaar wilt hebben.

Heeft jouw kindje een wijnvlek?

Lees ook:

Kinderen met lichamelijke afwijkingen herkennen zichzelf in pop 

6 x huiduitslag bij kinderen en wat te doen

Bron: huidfonds & sproetonline

2023-12-08T16:10:25Z dg43tfdfdgfd