WISSELVALLIGE EN KOELE WEEK GUNSTIG VOOR HOOIKOORTSPATIëNTEN

Na een kletsnatte maandag volgt een veelal wisselvallige en frisse week. Aangezien we midden in de piek van het hooikoortsseizoen zitten, betekent dat goed nieuws voor hooikoortspatiënten.

Maandag kan het af en toe goed doorplenzen en kan er regionaal tot 50 millimeter regen vallen. Het is daarbij koud, maar het record van de officieel koudste 10 juni ooit gemeten is niet verbroken. Maandagmiddag werd het volgens Weeronline 15,4 graden in De Bilt, waarmee het record van 13,7 graden uit 1955 blijft staan. Dat is 5 graden kouder dan het normaal in deze tijd van het jaar. Ook dinsdag vallen er talrijke buien die mogelijk gepaard gaan met onweer. Dinsdag blijft het met 15 tot 16 graden fris.

"Door het natte weer van de afgelopen tijd is het juist voor de natuur groeizaam weer", zegt meteoroloog Rico Schröder van Weeronline. Door de vele regen van maandag en dinsdag wordt de lucht schoongespoeld van pollen, wat tijdelijk gunstig is voor hooikoortspatiënten.

Droger

Woensdag en donderdag zijn qua hooikoortsklachten iets ongunstiger omdat het wat droger wordt, maar het blijft fris. Richting het weekend wordt het wel warmer als de wind naar het zuidwesten draait en deze warmere lucht aanvoert. In het zuidoosten kan het kwik vrijdag naar de 20 graden stijgen en in het weekend gebeurt dat op grotere schaal. "Zodra het droog is met wat zon erbij komen pollen weer volop in de lucht en nemen de klachten fors toe."

Stabiel weer wordt het alleen niet, want dagelijks kunnen er stevige buien vallen. Tussendoor kan wel de zon af en toe doorbreken. "Tijdens en kort na buien is een tijdelijke verlichting merkbaar."

Het hooikoortsseizoen begint vaak al in december en loopt tot oktober. In de winter of vroege lente hebben hooikoortspatiënten die allergisch zijn voor boompollen het meeste last. De piek voor klachten veroorzaakt door graspollen ligt doorgaans eind mei en begin juni.

2024-06-10T13:13:30Z dg43tfdfdgfd